Диспетчерська служба (цілодобово) (04597) 62-8-28

      Абонентський відділ (04597) 62-8-33, (067) 219-84-80

Лічильники води

Законом України  «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» передбачено, що:

- вузол комерційного обліку - вузол обліку, що забезпечує загальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлі, її частині (під’їзді), обладнаній окремим інженерним вводом;

- вузол розподільного обліку - вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів.

Порядок оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку, затверджений Наказом Мінрегіонбуд № 206 від 09 серпня 2018 року регламентує склад вузла комерційного обліку, а саме:

     Вузол комерційного обліку послуги з централізованого водопостачання складається із:

- засобу вимірювальної техніки, призначеного для вимірювання об’єму води, що відповідає Технічному регламенту засобів вимірювальної техніки, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 163;

- запірної трубопровідної арматури;

- фільтра або іншого обладнання для очищення води (за умови відповідних вимог виробника приладу комерційного обліку);

- контрольних засобів вимірювальної техніки.

     Для вузлів комерційного обліку має бути передбачено джерело автономного живлення або можливість відокремленого живлення 220 В від щита електроживлення будівлі, обладнання для дистанційного передання результатів вимірювання, а також антимагнітний захист та/або датчик використання магніту.

    У разі якщо прилад обліку води не розрахований на пропуск води на пожежогасіння, на обвідній лінії передбачають запірну арматуру з електроприводом, яка має бути опломбована в закритому положенні.

 Переваги від встановлення лічильника

     Встановлення лічильників води стає все більш популярною послугою, особливо з урахуванням складної економічної ситуації. Лічильники для води дозволяють істотно скоротити витрати на оплату рахунків за комунальні послуги. Варто відзначити, що вартість установки лічильника окупиться приблизно за пару місяців.

    Лічильники води – це справедливий спосіб оплати, позаяк ви платите лише за ту воду, яку ви справді споживаєте.

    Використання лічильників також дуже важливе для майбутнього водопостачання, оскільки вони спонукають людей використовувати воду з розумом. Запаси питної води не є необмеженими. Нам потрібно заощаджувати воду, для того щоб її було достатньо для всіх, адже у майбутньому попит на воду може випереджати пропозицію.

    У середньому кожен з нас використовує 160 літрів води на день – це понад 1000 літрів на тиждень. Близько 30 % води спускається в унітаз, 33 % використовується для вмивання та душу, 13 % – для прання одягу. Лише 4 % води насправді використовується для пиття та приготування їжі. Абоненти з лічильниками використовують на 12 % менше води, позаяк люди схильні цінувати те, за що вони платять.

Чи обов’язково потрібно опломбувати квартирні прилади обліку?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.05р. №630 «Про затвердження Правил надання населенню послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» квартирні засоби обліку беруться виконавцем на комерційний облік.

Для встановлення на комерційний облік квартирних лічильників води мешканцям квартир, які встановили прилад обліку, необхідно звернутись із заявою у КП «Ірпіньводоканал».

Контролер проводить опломбування зі складанням відповідного акту згідно зі встановленим зразком, при цьому необхідно надати свідоцтво про повірку або паспорт на лічильник.

Відповідно до пп.9 п. 32 постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630 виконавець зобов’язаний забезпечити за заявою споживача постановку квартирного приладу обліку на абонентський облік у тижневий термін з дати подання такої заяви.

Повідомлення про намір встановлення вузла комерційного обліку КП "Ірпіньводоканал":

Повідомлення про намір встановлення вузла комерційного обліку

 

Останні новини

КП "Ірпіньводоканал" повідомляє про затвердження переліку платних послуг, які надаються підприємством

Згідно Рішення Ірпінської міської ради №6/10 від 16.01.2024р. затверджено та введено в дію платні послуги (інша діяльність), які надаються КП "Ірпіньводоканал".

Детальніше...

Продовжено термін подачі тендерних пропозицій до 14.00 години(за київським часом) 08.11.2023 року в тендері IRP_WW_2 “Проєктування, постачання та будівельно-монтажні роботи з реконструкції трьох КНС в м. Ірпінь (вул. Соборна, 1-а, вул. Гостомельське шосе,

Продовжено термін подачі тендерних пропозицій до 14.00 години(за київським часом) 08.11.2023 року в тендері IRP_WW_2 “Проєктування, постачання та будівельно-монтажні роботи з реконструкції трьох КНС в м. Ірпінь (вул. Соборна, 1-а, вул. Гостомельське шосе, 40, вул. Громадянська, 11)”

Детальніше...

Запрошення до участі в тендері IRP_WW_8_2 “Закупівля спецтехніки та обладнання: техніка для дезінфекції мереж”

Відновлення об’єктів теплопостачання, водопостачання та водовідведення у місті Ірпінь, Київської області”
Запрошення до участі в тендері IRP_WW_8_2 “Закупівля спецтехніки та обладнання: техніка для дезінфекції мереж”

Repair of heat, water supply and wastewater facilities in Irpin city, Kyiv Region

Procurement of specialized machinery and equipment: machinery for disinfection of networks IRP_WW_8_2

Детальніше...